Dit helpt je om die boze patiënt niet mee naar huis te nemen.

 

Herken je dit? Er is iets gebeurd op je werk. Een patiënt viel uit tegen je. Omdat je te laat was, omdat de praktijk moeilijk te vinden was, omdat de behandeling niet voldoet aan de verwachting van de patiënt of de patiënt wordt boos omdat de behandeling niet vergoed wordt.

Je schrikt. Je weet op dat moment eigenlijk niet goed hoe je moet reageren. Je hebt het niet met opzet gedaan en  vindt het onterecht dat de patiënt zo uitvalt. Je weet de boel te sussen en het gesprek met de patiënt af te ronden.

Maar toch blijf je met een naar gevoel in je buik zitten. Een naar gevoel dat ook thuis niet weggaat.

Ik denk dat we dit allemaal wel eens hebben meegemaakt.  Wij wel in ieder geval. Natuurlijk hangt de mate ervan af hoe je in je vel zit, wie er uitvalt en in welke mate. Maar ook wij nemen dit soort dingen mee naar huis. En daar zijn wij niet alleen in. Veel van onze cursisten komen met soortgelijke verhalen. Thuis malen over of je goed gereageerd hebt of wat je had moeten doen om het te voorkomen. Of het afreageren op je partner.

Wat kun je nou doen om dit te voorkomen of te verminderen?

  • Oefen het aanvoelen van grenzen in ‘veilige’ situaties. Met veilig bedoelen we niet conflict situaties. Wat vind je wel oké en wat niet? Zodra je dit weet zal je langzaamaan ook in conflict situaties of in een situatie waarin een dreigend conflict is aanvoelen dat er iets niet oké is.
  • Ga eens onderzoeken welke incidenten je het meest raken. Zie je overeenkomsten? Zijn er bepaalde dingen die vaker voorkomen of waar je het meeste moeite mee hebt?
  • Ga oefenen met hoe je in bepaalde situaties zou willen reageren. Oefen met bepaalde zinnen die je in geval van ‘nood’ kunt gebruiken. Een voorbeeld is: “ik schrik hiervan” je zegt hiermee wat een situatie met je doet en geeft jezelf en de ander de ruimte om te bedenken hoe je verder zou willen reageren.
  • Neem na een incident de tijd om te reflecteren op de situatie en je handelen. Wat is er nou precies gebeurd? Wat deed dat met mij? Hoe heb ik gereageerd en wat vind ik daarvan?
  • Bespreek dit soort incidenten met iemand. Maakt niet uit hoe groot of klein. Op het moment dat jij ermee zit of bent geschrokken is het belangrijk genoeg om met iemand te bespreken. Bij voorkeur snel na het incident. Het is nog vers en als je het op dat moment bespreekt is de kans dat het blijft hangen kleiner. Dit kan met een collega. Heb je geen collega’s dan is het fijn om een soort netwerkje te hebben van beroepsgenoten of mensen in je nabije omgeving. Spreek bijvoorbeeld met 2 of 3 mensen af dat je hun mag bellen als er iets is voorgevallen.