YOU&MI TRAINING

Weerbaarheid voor
de zorgprofessional

Weerbaarheid zorgprofessional

Tijdens de training weerbaarheid leer je meer dan ‘alleen’ omgaan met een boze patiënt. Je leert er met name veel over jezelf. Over waar jouw grenzen liggen en hoe jij ze wilt aangeven. Natuurlijk leer je ook wat agressie is, hoe het zich kan uiten en hoe je ermee kunt omgaan. Maar na de training sta je met name sterker in je schoenen waardoor je beter met de drukte van alledag om kunt gaan, zelfverzekerder bent in het contact met artsen en verwijzers of jezelf en je (eigen)praktijk beter en met meer zelfvertrouwen kunt presenteren.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat zorgprofessionals veel meer dan andere werknemers te maken krijgen met agressie. Bij agressie in de zorg denk je misschien meer aan werkers in de psychiatrie of gehandicaptenzorg en niet aan de paramedische praktijk. Maar ook paramedici krijgen te maken met agressie op de werkvloer, meer dan je in eerste instantie denkt. En waarschijnlijk heb jij er zelf ook mee te maken gehad!

Bij agressie wordt vaak gedacht aan fysiek geweld, dreigen of schelden. Maar ander grensoverschrijdend gedrag zoals verwijtende, seksueel getinte of manipulatieve opmerkingen vallen ook onder agressief gedrag. En met dit soort gedrag heeft (bijna) elke zorgprofessional wel eens te maken gehad.

“Tijdens de training weerbaarheid leer je meer dan ‘alleen’ omgaan met een boze patiënt.”

Wat maakt deze training uniek?

  • Interactieve werkvormen; theorie en praktijkoefeningen wisselen elkaar af. (En ja, er worden rollenspellen gedaan. En ja, dat kan best spannend zijn, maar wel leuk en leerzaam! Eén van de doelen van de training is het aangeven van jouw grenzen, doe dat ook vooral. Jij bepaalt tijdens de training zelf wat en hoe je graag iets wilt leren.)

  • Persoonsgericht; jij bepaalt wat je wilt leren en wij helpen je daarbij. Er wordt ingegaan op jouw persoonlijke leerdoelen tijdens de training.

  • Niets is fout; tijdens de training weerbaarheid is alles dat je doet goed. Je bewust zijn van jouw gevoel en daden zijn het belangrijkst. Zolang je reflecteert op jouw handelen kun je tijdens de training niets fout doen.

  • Veilige leeromgeving; het doel is om tijdens de training weerbaarheid samen een veilige leeromgeving te creëren. Een plek waar je op je eigen tempo en binnen jouw grenzen kunt leren en jezelf kunt ontwikkelen.

Leerdoelen

  • De cursist kan zijn of haar eigen grenzen herkennen en aanvoelen.

  • De cursist weet het verschil tussen assertief, sub-assertief of agressief en weet van zichzelf hoe zij/zij van nature reageert.
  • De cursist is in staat zowel verbaal als non verbaal grenzen aan te geven.

  • De cursist is zich bewust van gevoelens van sympathie en antipathie ten opzichte van de patiënt en weet wat hieraan ter grondslag kan liggen.

  • De cursist kan verschillende soorten agressie herkennen.

  • De cursist kan de rots en water techniek benoemen en kan dit tot uitvoering brengen in een rollenspel.
  • De cursist kan reflecteren op het eigen gedrag ten aanzien van grensoverschrijdend gedrag.

Vereiste beginniveau: voor het deelnemen aan de training is ervaring nodig in de omgang met patiënten.

Studiebelasting

De totale studiebelasting is 18 uur. Opgedeeld in 10,5 uur zelfstudie en een bijeenkomst van 7,5 uur.

Voorafgaand aan de training dien je je thuis voor te bereiden doormiddel van de zelfstudieopdrachten. Deze zorgen ervoor dat je tijdens de training doelgerichter en effectiever te werk kunt gaan.

Toetsing: binnen twee weken na de training dien je een korte reflectie in. Na ontvangst en beoordeling zal het bewijs van deelneming worden toegezonden en zullen accreditatiepunten worden bijgeschreven in het kwaliteitsregister paramedici.

De training weerbaarheid voor de zorgprofessional is geschikt voor iedereen die in de zorg werkzaam is. Denk daarbij aan paramedici, verpleegkundigen, artsen, doktersassistentes, praktijkondersteuners of thuiszorgmedewerkers.

Gemiddelde beoordeling 8,8

100% beveelt de training aan

225,-
Inclusief btw

Wordt aangevraagd

Trainers: Ilse van Kelegom en Frank van Kelegom

Eerstvolgende trainingen

“Nogmaals bedankt voor de wijze woorden en informatie tijdens de training, want het heeft zoveel meer gedaan voor mij dan ik had gedacht!”

Fatana Faqiri, huidtherapeut

“Op aanraden van mijn collega ben ik de training gaan volgen. Toen ik mij inschreef wist ik niet zeker of ik wat ging leren tijdens deze training omdat ik dacht al aardig weerbaar te zijn. Omdat mijn collega de training zo sterk aanraadde en ik wel eventuele nieuwe gesprekstechnieken wilde leren, ben ik de training gaan volgen. Het tegendeel werd bewezen tijdens de training. ‘Weerbaarheid’ is heel breed werd mij geleerd en ik kon mij hier zeker nog in verbeteren.”

Isabelle Hamers, huidtherapeut

“ Er werd echt gekeken naar wat er bij jou als persoon past als er iets gebeurd is in het verleden. De rollenspellen zijn een beetje spannend maar door heel goed acteerwerk geeft het een duidelijk beeld hoe dat ook daadwerkelijk in de realiteit gaat. Ik voel me een stuk zekerder in het omgaan met patiënten en dat geeft veel rust in de praktijk. Echt een aanrader voor iedereen die zich soms onzeker of onveilig voelen in de professionele praktijk.”

Saskia Remmig, huidtherapeut

“Ik ben heel erg blij met wat ik geleerd heb tijdens de training weerbaarheid. Tijdens de training werken Frank en Ilse met je samen en bieden je een vertrouwde omgeving om je casussen na te spelen. Na de casussen voelt het zo bevrijdend dat je bijvoorbeeld die ene ‘’patiënt’’ hebt kunnen zeggen dat je niet in discussie gaat over jouw professionaliteit.  Ik kan het zowel ondernemers als werknemers in loondienst aanraden!”

Nathalie Burger, huidtherapeut

“De training heeft me een groter bewustzijn gegeven over mijn eigen grenzen. En dat het meer dan oké is om deze duidelijk aan te geven. Ik ben de training gaan doen, omdat ik het lastig vond om duidelijk mijn grenzen aan te geven. En vooral ook, hoe, ik mijn grenzen aan kon geven. De training is heel praktijkgericht, maar ook persoonlijk. Er is veel ruimte voor ieders inbreng en mening. En ik heb het als een waardevolle, inspirerende training ervaring.  Het zou een mooie toevoeging zijn aan de opleiding, als onderdeel, masterclass of keuze op verdieping.”

Linda van de Winkel, huidtherapeut

”Een zeer leerzame training die eigenlijk elke huidtherapeut moet volgen. Goed toe te passen in het dagelijks leven in de praktijk en thuis! De trainingsdag vloog voorbij dankzij het enthousiasme van de trainers Ilse en Frank, de boeiende verhalen van collega’s, prettige sfeer en leuke lesstof.”

Marlies Teeuwen, huidtherapeut